Logopedist Hanneke Ruiter vertelt hoe zij het werken op Aruba en de begeleiding van TMI in het verkrijgen van haar baan daar heeft ervaren.

Je werkt nu op Aruba. Wat zijn jouw eerste indrukken?

Aruba is een heel mooi eiland waar veel te doen is. In het ziekenhuis was iedereen heel erg blij dat er weer een logopedist is, na tien maanden zonder logopedist te hebben gezeten. Dit voelde als een warm welkom! De eerste paar dagen was het best wel wennen. Het werken in het ziekenhuis op Aruba gaat wel heel anders dan het in Nederland gaat. Zo kost het bijvoorbeeld meer tijd om dingen in gang te zetten.

Hoe kwam je op het idee om te gaan werken op Aruba?

Al sinds het begin van mijn opleiding logopedie had ik het idee en de wens om een buitenlandervaring op te gaan doen, ofwel tijdens mijn stage ofwel tijdens mijn werk. Daarom heb ik ongeveer 2.5 jaar geleden gesolliciteerd voor een functie op Sint Maarten/Saba. Hiervoor heb ik me ingeschreven bij TMI. Helaas voor mij hadden ze op Sint Maarten een andere logopedist gevonden die al meer buitenlandervaring had. Ongeveer een jaar na de sollicitatie op Sint Maarten werd ik door TMI benaderd dat er een functie voor logopedist was vrijgekomen op Aruba, of ik daar ook interesse voor had. Dat had ik zeker!

Hoe gaat het met het leren van de taal Papiamento?

Met de taal Papiamento gaat het redelijk. Ik heb een 10-weekse cursus van basis Papiamento gekregen bij Cas di Papiamento. Dit was een erg goede cursus waar ik veel van geleerd heb, deze cursus heb ik met succes afgerond. Op dit moment staat een vervolgcursus Papiamento A2 als optie open. Hiervoor moet nog een aanvraag worden ingediend bij  het ziekenhuis. Het heeft voor de eerste cursus en voor de vervolgcursus wel een tijd geduurd voordat ik van start kon gaan. Over het doen van aanvragen en het goedkeuren van deze aanvragen gaat wat tijd heen.

Hoe vond je de begeleiding vanuit TMI voorafgaand aan het vertrek naar Aruba?

De begeleiding van TMI vond ik erg fijn. Ik heb veel informatie ontvangen en TMI heeft me heel erg geholpen met het op orde krijgen van alle administratieve zaken die geregeld moesten worden voor het vertrek naar Aruba. Ook in de eerste maand op het eiland was er nog geregeld ondersteuning vanuit TMI. Bij aankomst werd ik opgehaald door Arjanne, wie nu een vriendin van me geworden is. Dat was een goede service! De eerste maand woonde ik in Quality en vanuit Nederland had ik al een vervolgappartement gevonden bij Patiri Appartments, waar ik nu met veel plezier woon.

Hoe ervaar jij het werken op de afdeling Revalidatie?

Mijn werktijden zijn van maandag tot vrijdag van 7.30 tot 16.00 uur. Deze werktijden zijn prima. De werkdruk als logopedist is heel wisselend en afhankelijk van het aantal patiënten die gezien moeten worden door de logopedist. De ene dag kan ik het super druk hebben waardoor ik niet toe kom aan neventaken en een andere dag kan bijna alleen maar gevuld zijn met neventaken.

Met de collega’s is het vaak gezellig, tegelijkertijd is het hard werken en lopen we op de afdeling Revalidatie vaak samen tegen een aantal beleidszaken aan. Op dit moment zijn er verbouwingen waar wij als afdeling best veel last van hebben. Niet alleen geluidsoverlast, maar ook voor het brengen en halen van de klinische patiënten van en naar de afdeling Revalidatie.

Wat betreft de fysiotherapeuten is de werkdruk hoog. Er zijn een aantal collega’s uitgevallen wegens ziekte/cursus/zwangerschap etc. De vervanging die hiervoor geregeld wordt gaat niet heel makkelijk. Voor de solofuncties (ergotherapeut, revalidatie arts, logopedist) is geen vervanging wanneer er sprake is van ziekte/vakantie waardoor het ziekenhuis dus een tijd zonder één van deze disciplines kan zitten. Toen ik zelf op vakantie ging  voelde dit erg dubbel, omdat de patiënten die in die tussentijd opgenomen zouden worden geen logopedische zorg konden krijgen.

Kwam je ervaring overeen met je verwachtingen?

Ik wist van te voren niet heel goed wat ik moest verwachten. Ik laat dingen graag op me af komen en zie dan hoe ik daarmee om ga. Het grootste gedeelte van mijn verblijf op Aruba ervaar ik als positief en ik prijs mezelf gelukkig dat ik deze kans heb mogen aannemen!

Wat doe je zoal in je vrije tijd?

In mijn vrije tijd speel ik Beachtennis, ik zit op salsalessen en loop hard. Dat zijn mijn sportieve activiteiten. Daarnaast ga ik graag naar het strand/zee, lekker uit eten met vrienden/vriendinnen, bekenden uit Nederland rondleiden over het prachtige eiland en naar activiteiten die georganiseerd worden op het eiland.

Heb je ook nadelen ervaren?

Het regelen van zaken hier kost veel tijd, zoals het regelen van vervoer in de eerste maand, wat echt een noodzaak is want op Aruba kun je nergens goed komen zonder auto. Ik ben langs een aantal verhuurbedrijven geweest, maar deze vroegen echt de hoofdprijs voor een paar weken een auto huren. Daarna heb ik via via een goedkope huurauto weten te regelen voor de eerste maand. In die eerste maand ging bijna m’n gehele vrije tijd op aan het zoeken naar een koopauto. Mijn tip is dan ook voor mensen die hier voor langere tijd zijn om te zorgen dat een auto vooraf geregeld is voor in ieder geval de eerste maand. Of zorg dat je al wat adresjes hebt waar betaalbare huurauto’s beschikbaar zijn! TMI kan hier inmiddels bij helpen en adviseren.

Ook het regelen van andere zaken, zoals de bank, inschrijven op het eiland, auto belasting etc. kost veel tijd en geduld om te regelen. Zo heeft het regelen van mijn Visum meer dan zes maanden geduurd (op Aruba, daarvoor was de aanvraag voor het Visum nog niet ingediend..). De instanties zijn niet altijd open op de tijden dat ze open horen te zijn. Zo is het een aantal keer voorgekomen dat ik in mijn pauze naar het Departamento di lmpuesto ben gereden omdat ze aangaven in die tijd gewoon open te zijn en het vervolgens bleek dat ze niet open waren, welkom op Aruba!

Zou je anderen aanraden om te werken op Aruba?

Ik zou mensen zeker aanraden om te gaan werken op Aruba! Het is een verrijking van jezelf en je leert er ongelooflijk veel. Vooral op persoonlijk vlak zal je een heleboel tegenkomen. Op professioneel vlak kun je je geleerde skills hier goed inzetten en komt alle goede kennis en kunde erg van pas. Daarnaast voelt elk moment vrije tijd als vakantie en een tijd om te genieten!

 

  

Wil je ook graag werken op Aruba? Kijk dan snel bij onze vacatures > buitenland of jouw droomfunctie ertussen staat!

Hanneke (rechts) op Aruba

TMI maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.