In twee ziekenhuizen, het Erasmus MC en het Amphia ziekenhuis, wordt een test gedaan met een transparant mondmasker. Verpleegkundig onderzoeker Annemarie Vos kwam op het idee om een doorzichtig mondkapje te maken. Zij startte dit project doordat zij via social media in contact kwam met een dove vrouw. Zij maakt zelf katoenen mondmaskers met transparante kunststof vensters.

In Nederland zijn ongeveer 1.5 miljoen mensen doof of slechthorend. Voor deze personen is een transparant mondmasker een oplossing, omdat zij op die manier beter kunnen liplezen of de gezichtsuitdrukking van de zorgprofessional beter kunnen zien.

Betere communicatie dankzij doorzichtig mondmasker

Door middel van een transparant mondkapje kan een zorgprofessional beter met dove en slechthorende patiënten communiceren. De mondmaskers worden momenteel uitgetest op een testlocatie zonder patiënten. Hier wordt bekeken of de maskers goed zitten, niet beslaan en of de gezichtsuitdrukkingen van de zorgprofessionals goed of beter zijn af te lezen. Ook wordt gekeken of  ze wel veilig genoeg zijn om officieel gelabeld te kunnen worden als medisch mondkapje.

De toekomst van de patiëntvriendelijkheid

Indien de mondmaskers de proef positief doorstaan wordt er gekeken naar een verdere ontwikkeling van het doorzichtige mondkapje. Deze mondmaskers worden in dat geval verder ontwikkeld, zodat deze veilig genoeg zijn om te gebruiken op de werkvloer.

De oplossing voor slechthorende patiënten

Deze mondmaskers kunnen de oplossing zijn voor slechthorende en dove patiënten, maar ook voor kinderen en patiënten met een verstandelijke beperking. De gezichtsuitdrukking van de zorgprofessional is beter zichtbaar, wat de patiënt een geruststellend gevoel geeft.

Neem contact op

Mail ons

info@tmi.nl

Bel ons

020 717 35 27

Bezoek ons

Sierplein 75
Postbus 90137
1065 LN Amsterdam

Bekijk de route
Bekijk de parkeergelegenheid

Postadres

Postbus 90137
1006 BC Amsterdam

TMI maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.