Ziekenhuizen, artsen en andere medici krijgen landelijke voorschriften met betrekking tot het uitwisselen van de gegevens van patiënten. Minister Bruno Bruins voor Medische zorg wil dit bewerkstelligen door middel van de Wet Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg. Dit zou de kwaliteit van de zorg moeten verbeteren.

Nieuwe manier voor het uitwisselen van patiënten gegevens

Voor burgers is het op dit moment mogelijk om via een PGO, oftewel ‘persoonlijke gezondheidsomgeving’ hun medisch dossier te beheren. Dit dossier wordt ook gecommuniceerd naar alle plekken waar informatie staat opgeslagen, zoals het ziekenhuis en huisarts. Dit afsprakenstelsel bestaat nog niet voor het uitwisselen van patiënten gegevens tussen zorgprofessionals.

Winst behalen door elektronische gegevensuitwisseling

Bruins schrijft in zijn conceptwetsvoorstel: ‘hoe gegevens moeten worden uitgewisseld kunnen de randvoorwaarden worden gesteld om goede zorg te verlenen. Met elektronische gegevensuitwisseling kan hierin veel winst bereikt worden’. Door deze wet zouden patiënten niet steeds opnieuw hun verhaal hoeven te vertellen aan verschillende zorgprofessionals.

Apparaten kunnen op dit moment niet altijd patiëntgegevens uitwisselen

Vrijwel alle beroepsgroepen hebben een eigen vaktaal en hierdoor begrijpen zorgprofessionals de gecommuniceerde patiëntengegevens niet altijd. Ook kunnen de verschillende apparaten die gebruikt worden niet altijd patiëntengegevens uitwisselen.

Stap voor stap in overleg met de zorg

Bruins wil stap voor stap in overleg met de zorg gaan en voorschrijven hoe de gegevensuitwisseling moet gaan gebeuren. Het doel hierbij is om de gegevensuitwisseling gestandaardiseerd te laten plaatsvinden. Deze wet zal eerst ingaan bij de medische zorg die onder de verzekeringswet valt en langdurige zorg zoals in een verpleeghuis. Ook is het denkbaar dat deze wet ook voor andere dimensies gaat gelden zoals de uitwisseling van gegevens met pleegzorg of mantelzorg.

Neem contact op

Mail ons

info@tmi.nl

Bel ons

020 717 35 27

Bezoek ons

Sierplein 75
Postbus 90137
1065 LN Amsterdam

Bekijk de route
Bekijk de parkeergelegenheid

Postadres

Postbus 90137
1006 BC Amsterdam

Deel deze pagina:

TMI maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.