Graag stellen wij onze collega Gerard Visser voor! Gerard is naast SEH verpleegkundige ook docent. Hij verzorgt voor TMI Academy alle ECG-trainingen. De elektrocardiogram training sluit aan bij praktijksituaties in de Nederlandse ziekenhuizen en actuele ontwikkelingen (zowel landelijk als internationaal) binnen Acute & Intensieve Zorg.

Wat is een ECG?

De betekenis van ECG is elektrocardiogram. Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart weergeeft. Een elektrocardiogram kun je lezen door middel van een elektrische golf. Een arts of verpleegkundige kan hiermee bijvoorbeeld beoordelen of er sprake is van een hartritmeafwijking of dat er sprake is/was van een hartinfarct.

Hoe ben je met TMI in aanraking gekomen?

“Ik denk dat het rond 2010 is geweest dat ik me ben gaan oriënteren om naast mijn toenmalige baan wat extra diensten via een detacheringsbureau te gaan werken. Ik ben dat gaan doen voor een organisatie in Noord-Nederland die in 2013 failliet is gegaan. Toen kwam de uitnodiging vanuit TMI om eens kennis te maken en zo is het begonnen.”

Hoelang werk je al voor TMI?

“Vanaf begin 2019 ben ik voor 28 uur per week gaan detacheren via TMI, maar eigenlijk werk ik al sinds begin 2013 voor TMI. Ik heb eerst af en toe wat losse diensten gewerkt via het Flexbureau. Deze diensten wilde ik gaan werken, omdat ik toen werkzaam was als docent Spoedeisende Hulp in het UMCG. Ik vond (en vind) het erg belangrijk om als docent ook nog met je ‘voeten in de klei te staan’! Dat geeft een grote meerwaarde. Je kunt gebruik maken van realistische praktijkvoorbeelden en je makkelijker verplaatsen in de praktijksituatie van de student.”

Waarom heb je besloten ECG-trainingen te gaan geven?

“Nadat ik zeven jaar docent Spoedeisende Hulp ben geweest vond ik het tijd voor wat anders. Ik wilde graag een nieuwe uitdaging. Ik ben toen één jaar verpleegkundedocent geweest op een mbo-opleiding Verpleegkunde. Dat was een leuke ervaring, maar het was het voor mij toch niet helemaal. Dat was het startmoment voor het detacheren via TMI. In mijn sollicitatiegesprek kwam mijn affiniteit met lesgeven aan de orde. Ik heb toen ook meteen aangegeven dat wanneer de situatie zich zou aandoen, ik graag via TMI lessen zou willen verzorgen. Een jaar geleden werd ik benaderd voor de elektrocardiogram lessen. Nog steeds vind ik het erg leuk om te doen!”

Wat vind je het leukst aan het geven van trainingen?

“Ik vind het leuk om kennis over te dragen over iets waar ik meer van weet. Ik probeer de trainingen ook zo op te zetten dat ze voldoen aan de volgende drie kenmerken:

  1. Veel interactie en leren met en van elkaar;
  2. Een actieve lesvorm waarbij ik als docent vooral begeleid, stuur en coach;
  3. Gebruik maken van actuele praktijksituaties.”

Hoe zorg je er voor dat trainingen actueel blijven en aansluiten op praktijksituaties?

“Ik probeer zelf zo goed mogelijk bij te blijven door het lezen van vakliteratuur en door mezelf goed op de hoogte te houden van de ontwikkelingen in mijn vakgebied. Daarnaast vind ik het leuk en leerzaam om gebruik te maken van praktijksituaties. Dit geeft veel herkenbaarheid waardoor het kwartje vaak wat gemakkelijker valt.”

Pas je deze kennis ook vaak zelf toe in je werk?

“In mijn dagelijkse werk pas ik de kennis ook vaak toe. Zeker wanneer ik samenwerk met een leerling of wanneer ik de patiënt aan het bespreken ben met de verantwoordelijke arts. Ook komt er weleens een collega naar me toe met de vraag of ik vanuit mijn achtergrond wil meekijken om een ECG te lezen van zijn/haar patiënt.”

Momenteel staan in onze agenda onderstaande ECG-trainingen genoteerd:

ECG-training Basis op 6 april & 22 juni 2021

Als zorgprofessional zal je vast wel eens te maken hebben met het maken van een elektrocardiogram. Een apparaat die een filmpje maakt van het hart en waarover je iets kunt concluderen. Maar hoe zit dat nou precies? In deze training ECG lezen voor beginners krijg je meer uitleg over het ECG. Je leert tijdens de training de basis van het elektrocardiogram en het lezen van een ECG. Aan het eind van de training kun je met behulp van een stappenplan een ECG zelf beoordelen.

ECG-training voor CCU-, SEH- en IC-verpleegkundigen op 25 mei & 6 juli 2021

Als CCU-, SEH- of IC verpleegkundige zal je al veel ECG’s hebben gemaakt. Alleen heb je de ECG’s ook allemaal gelezen en beoordeeld? Of wordt het beoordelen van een ECG overgedragen aan de arts vanwege de toenemende drukte? In deze ECG-training voor gespecialiseerd verpleegkundigen word je basiskennis opnieuw geactiveerd en ga je je op een praktische en interactieve manier verdiepen in de meest voorkomende ECG-afwijkingen met de daarbij horende aandoeningen. Na de training is je kennis weer opgefrist en kun je zelf weer een ECG lezen en beoordelen.

Direct contact opnemen

Kom in contact met TMI Academy voor vragen of meer informatie.

TMI maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.