Binnen de langdurige zorg wordt er al jarenlang domotica ingezet om alarmsituaties en de zorg met betrekking tot cliënten te monitoren. In dit artikel praten wij je bij over de laatste ontwikkelingen op dit gebied.

Wat is domotica en hoe ontwikkelt dit zich binnen de zorg?

Domotica is het toepassen van elektronica en huisnetwerken met betrekking tot de automatisering van processen in en rondom bijvoorbeeld een woning. De data uit domotica draagt bij aan de kwaliteit en doelmatigheid van de zorg. De bekendste vorm van domotica binnen de zorg is de alarmknop die een cliënt bij zich draagt waarmee een zorgverlener in een noodsituatie gealarmeerd kan worden. Naast de toepassingen voor actieve alarmering (de alarmknop) zijn er ook systemen die een automatisch signaal afgeven met betrekking tot noodsituaties. Hierbij kan er bijvoorbeeld gedacht worden aan valincidenten, agressie en epileptische aanvallen.

Steeds zorgvuldiger

De domoticasystemen zijn met betrekking tot passieve alarmering steeds vaker uitgerust met lerende algoritmen die op nauwkeurigere manier alarmsituaties detecteren. Door middel van deze algoritmen kunnen echte alarmen steeds beter onderscheiden worden van valse alarmen.

Het gebruik van domotica bij cliënten thuis

De domoticasystemen worden steeds meer gebruikt bij cliënten thuis. Zo wordt er in de praktijk vaak gebruik gemaakt van de zogeheten leefstijlmonitoring bij cliënten. Door middel van leefstijlmonitoring van het activiteitenpatroon en eventuele afwijkingen hiervan kunnen cliënten gevolgd worden. De zorgverleners kunnen op die manier bijvoorbeeld inzien of de cliënt slechter slaapt of meer naar het toilet gaat. Zo kunnen de zorgverleners de zorg aan de desbetreffende cliënt zo goed mogelijk afstellen op zijn of haar wensen. Hierdoor is het mogelijk om de zorg, door middel van de verzamelde data, steeds persoonsgerichter in te delen.

Neem contact op

Mail ons

info@tmi.nl

Bel ons

020 717 35 27

Fax ons

020 615 51 10

Bezoek ons

Sierplein 75
Postbus 90137
1065 LN Amsterdam

Bekijk de route
Bekijk de parkeergelegenheid

Postadres

Postbus 90137
1006 BC Amsterdam

TMI maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.